Чешмите край Варна – кои са годни за пиене - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чешмите край Варна – кои са годни за пиене

Всеки познава този момент, в който е обикалял няколко часа под слънцето и стига до чешма, от която пие жадно вода. Точно в този момент обаче твърде рядко се замисляме дали водата, която пием, е годна за пиене. Проучване на варненския велоклуб „Устрем“ от това лято е установило, че по-малко от половината изследвани чешми в района на Варна отговарят на изискванията за питейна вода.


В рамките на техния проект „Вода за живот“ са изследвани 26 чешми, избрани в близост и по туристически маршрути северно от града. Резултатите показват, че само 8 от чешмите отговарят на стандартите за питейна вода, 7 имат замърсяване с нитрати, а 12 са извън микробиологичните норми. По ирония чешми с имена като „Терапията“ и „Лековита“ са с негодна за пиене вода.

Участници в проекта са поставили табели със заключения от изследванията върху чешмите. Освен това са оформили кът за отдих и пикник в района на „Кюмюр чешма“ до с. Орешак, по жълтия пешеходен и червения велосипеден маршрут. За някои от чешмите ще намерите интересни истории и легенди.

Пълни данни от проучването и координати на изследваните чешми можете да видите на специално създадения сайт тук. Проектът „Вода за живот“ е реализиран от велоклуб „Устрем“ по програма „Младежки дейности“ на Община Варна. Той е насочен към младежите и цели осмисляне на свободното им време чрез градивни и обществено полезни дейности.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин